Hoofdstuk 1: Introductie

Sinds 1 juli is het voor bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om hun carbon footprint te delen met de overheid. Deze nieuwe regelgeving heeft geleid tot de noodzaak voor bedrijven om nauwkeurig de mobiliteit van hun werknemers te monitoren en te rapporteren. In opdracht van het bedrijf Swissoft hebben wij de app en website Carbonics ontwikkeld, een innovatief systeem dat bedrijven helpt om aan deze verplichting te voldoen door werkgebonden personenmobiliteit (WPM) efficiënt in kaart te brengen en te rapporteren.

Het project Carbonics was een uitdagende maar uiterst lonende onderneming. Vanaf het begin wisten we dat we een robuust en betrouwbaar systeem moesten creëren dat zowel gebruiksvriendelijk als technologisch geavanceerd is. We hebben nauw samengewerkt met Swissoft om ervoor te zorgen dat al hun eisen en verwachtingen werden nagekomen. Daarnaast hebben we de expertise van Kais Ahmad ingeschakeld, wiens diepgaande kennis van app-ontwikkeling een cruciale rol speelde in het succes van dit project.

De app en website van Carbonics zijn ontworpen om bedrijven te voorzien van een duidelijk overzicht van de kilometers die hun werknemers afleggen, inclusief de verschillende voertuigen en brandstoffen die daarbij worden gebruikt. Dit maakt het niet alleen eenvoudiger om te voldoen aan de nieuwe rapportageverplichtingen, maar helpt bedrijven ook om inzicht te krijgen in hun eigen milieuprestaties en mogelijkheden te vinden voor verbetering.

Om de privacy van werknemers te waarborgen, slaan we niet de specifieke locaties op waar werknemers zijn geweest, maar alleen de afgelegde kilometers.

We zijn trots op de volledige ontwikkeling en werking van Carbonics. Het project laat zien hoe goed we hebben samengewerkt met Swissoft en de belangrijke bijdragen van Kais Ahmad. Samen hebben we een krachtige tool gemaakt die bedrijven helpt om hun milieu-impact te beheren en hun verplichtingen na te komen. Tegelijkertijd krijgen ze waardevolle gegevens om hun duurzame praktijken te verbeteren.

Hoofdstuk 2: De Start van het Project

De directeur van Swissoft benaderde ons met belangrijk nieuws: bedrijven met meer dan 100 werknemers zouden binnenkort verplicht worden om hun carbon footprint aan te tonen. Hij had een idee voor een app die bedrijven eenvoudig helpt te voldoen aan deze verplichting. Zijn visie was om een applicatie te ontwikkelen die alle routes van werknemers automatisch detecteert en rapporteert, zonder ingewikkelde processen voor de gebruikers.

Daarom hadden we een applicatie nodig die continu zijn locatie kon sturen naar een server. Dit zou ons in staat stellen om real-time gegevens te verzamelen over de verplaatsingen van werknemers.

Met dit in gedachten, zijn we meteen rond de tafel gaan zitten om een plan te bedenken. We hebben besproken wat er allemaal nodig zou zijn om dit project tot een succes te maken. Na verschillende brainstormsessies en overlegmomenten, hebben we een duidelijk plan opgesteld:

 1. Applicatie met Locatiefunctionaliteit
  • We hadden een applicatie nodig die continu zijn locatie kon sturen naar een server. Dit zou ons in staat stellen om real-time gegevens te verzamelen over de verplaatsingen van werknemers.

Om de privacy van werknemers te waarborgen, slaan we niet de specifieke locaties op waar werknemers zijn geweest, maar alleen de afgelegde kilometers.

 1. Server voor Routerekening
  • De server moest in staat zijn om een reeks van locaties om te zetten in een herkenbare route. Dit houdt in dat de server automatisch kan berekenen wanneer een serie locatiepunten een afgelegde route vertegenwoordigt.
 2. Opslag van Kilometers
  • Om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), besloten we om alleen de afgelegde kilometers op te slaan en niet de exacte routes. Dit zou zorgen voor de privacy van de werknemers terwijl we nog steeds nuttige data konden verzamelen.
 3. Dashboard voor Werkgevers
  • Een overzicht voor de werkgever was essentieel. Dit dashboard zou alle afgelegde kilometers weergeven, opgesplitst naar voertuigtype en brandstofsoort. Dit zou bedrijven helpen om eenvoudig rapportages op te stellen en hun carbon footprint te monitoren.

Om deze onderdelen te realiseren, wisten we dat we een robuuste API nodig hadden, een app die locatiegegevens kon versturen, en een dashboard dat alle verzamelde gegevens overzichtelijk kon presenteren.

Met een helder plan en een duidelijke visie zijn we begonnen aan de ontwikkeling van Carbonics. Dankzij de waardevolle input en expertise van ons team, Swissoft, en de assistentie van Kais Ahmad, wisten we precies welke richting we op moesten om deze innovatieve oplossing te creëren. Dit was het begin van een intensief maar succesvol ontwikkeltraject, waarin samenwerking en technische innovatie centraal stonden.

Hoofdstuk 3: De API

De ontwikkeling van de API voor Carbonics was een nieuwe uitdaging voor ons team. Hoewel we al veel ervaring hadden met JavaScript, was het bouwen van een API die aan al deze specifieke eisen moest voldoen iets compleet nieuws. Dankzij onze expertise in JavaScript en onze leergierige houding, konden we deze uitdaging echter met succes aangaan.

De API moest verschillende cruciale functies vervullen:

 1. Pings Ontvangen en Routes Detecteren
  • De kernfunctionaliteit van de API was het ontvangen van locatiepings van de app en het detecteren van routes uit deze pings. Dit stelde ons in staat om real-time gegevens over de verplaatsingen van werknemers te verzamelen en te analyseren om uiteindelijk uit te rekenen of er een route gemaakt werd.
 2. Bedrijven en Gebruikers Aanmaken
  • De API moest bedrijven en gebruikers kunnen aanmaken. Dit omvatte het creëren van nieuwe bedrijfsprofielen en het beheren van gebruikersaccounts binnen deze bedrijven.
 3. SMS versturen
  • Elke nieuwe gebruiker die de werkgever aanmaakt krijgt een sms op zijn telefoon met inlog gegevens zodat ze gelijk aan de slag kunnen gaan met het gebruiken van de app.
 4. Overzicht van Gebruikers en Afstanden
  • De API moest een compleet overzicht geven van alle gebruikers en de afstanden die zij aflegden. Dit was essentieel voor het genereren van rapportages en het monitoren van de carbon footprint per bedrijf.

Om ervoor te zorgen dat deze functies naadloos werkten, hadden we een betrouwbare en krachtige server nodig. Hiervoor hebben we samengewerkt met Datafiber, een bedrijf gespecialiseerd in het opzetten van robuuste servers. Zij hebben ons geholpen met het inrichten van een server die alle eisen van onze API aankon en zorgden ervoor dat alles optimaal functioneerde.

Datafiber heeft een serverconfiguratie voor ons opgezet die perfect aansloot bij onze behoeften. Dankzij hun expertise konden we rekenen op een stabiele en snelle server die zonder problemen de locatiepings kon verwerken, routes kon detecteren, en alle andere functies van de API kon ondersteunen.

De ontwikkeling van deze API was een leerzaam proces en een grote stap voor ons team. Het eindresultaat was een krachtige en efficiënte API die de kern vormt van Carbonics en die bedrijven helpt om eenvoudig aan de nieuwe rapportageverplichtingen te voldoen. We zijn trots op wat we hebben bereikt en kijken ernaar uit om deze technologie verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Hoofdstuk 4: De App

Voor de ontwikkeling van de app hebben we nauw samengewerkt met Kais Ahmad. Samen hebben we een gebruiksvriendelijke applicatie gecreëerd die altijd op de achtergrond draait en locatiepings naar de API stuurt. Dit maakt het mogelijk om routes automatisch te detecteren en te registreren zonder dat de gebruiker daar voortdurend aan hoeft te denken.

Elke keer als de app een route detecteert, ontvangt de gebruiker een melding. De gebruiker kan dan de benodigde gegevens voor die route invullen, zoals het type rit (privé of werkgerelateerd), het voertuig (auto, bus, etc.), en het type brandstof. Om dit proces nog eenvoudiger te maken, hebben we de mogelijkheid toegevoegd om voorkeuren in te stellen. Hierdoor hoeft de gebruiker niet elke keer opnieuw deze gegevens in te vullen, wat tijd bespaart en het gebruiksgemak verhoogt.

Carbonics app

Een ander belangrijk onderdeel van de app is het kalenderoverzicht. Hierin kunnen gebruikers al hun routes bekijken en indien nodig bewerken. Dit is handig als er per ongeluk verkeerde gegevens zijn ingevoerd. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om handmatig routes toe te voegen, bijvoorbeeld als de gebruiker zijn telefoon een keer is vergeten. Ook kunnen dagen geblokkeerd worden waarop de gebruiker niet wil dat routes worden gedetecteerd.

Kortom, de app is een handige tool die altijd werkt en automatisch routes detecteert en opslaat op de server van het bedrijf waarvoor de gebruiker werkt. Dit maakt het eenvoudiger voor bedrijven om de vereiste gegevens over werkgebonden personenmobiliteit te verzamelen en te rapporteren.

Hoofdstuk 5: De Website

De ontwikkeling van de website voor Carbonics was een cruciaal onderdeel van het project. We wilden een platform creëren waar bedrijven eenvoudig Carbonics kunnen bestellen en toegang hebben tot hun dashboard. Om dit te realiseren, hebben we eerst een design ontvangen en samen met onze designer verder uitgewerkt om een aantrekkelijke en functionele website te bouwen.

Om bedrijven daadwerkelijk aan te kunnen maken bij een bestelling, hebben we een API-koppeling ontwikkeld met de Carbonics API. Dit zorgt ervoor dat wanneer een bedrijf zich aanmeldt en een abonnement afsluit, hun gegevens direct worden ingevoerd in het systeem en ze meteen kunnen beginnen met het gebruik van de app en het dashboard.

Carbonics website

Naast de besteloptie, biedt de website ook een inlogportaal voor bestaande klanten. In hun persoonlijke dashboard kunnen zij werknemers toevoegen en verwijderen, en een overzicht bekijken van alle gemaakte kilometers. Dit overzicht is opgesplitst naar type voertuig en brandstof, wat helpt bij het genereren van de vereiste rapportages voor de werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Gebruikers kunnen deze rapportages eenvoudig downloaden en gebruiken voor hun verplichte rapportage aan de overheid. Het dashboard maakt continu contact met de API om ervoor te zorgen dat alle gegevens up-to-date en accuraat zijn.

We hebben ook veel aandacht besteed aan de vindbaarheid van de website. Het is belangrijk dat bedrijven Carbonics gemakkelijk kunnen vinden, dus hebben we de website geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO). Hiervoor hebben we samengewerkt met het bedrijf Space’M Online, dat veel artikelen heeft geschreven en gepubliceerd om de SEO te verbeteren. Deze inspanningen zorgen ervoor dat de Carbonics website hoog scoort in zoekresultaten, wat bijdraagt aan een grotere zichtbaarheid en bereik.

De combinatie van een aantrekkelijk ontwerp, gebruiksvriendelijke functionaliteit en sterke SEO zorgt ervoor dat de Carbonics website niet alleen een handige tool is voor bestaande klanten, maar ook een effectieve manier om nieuwe klanten aan te trekken en te converteren.

Hoofdstuk 6: Conclusie

De ontwikkeling van Carbonics is een project waar we met het hele team heel trots op zijn. Vanaf het moment dat we de opdracht kregen van Swissoft, wisten we dat we een handig en gebruiksvriendelijk systeem moesten maken om bedrijven te helpen met de nieuwe rapportageverplichtingen voor hun carbon footprint. Met de steun en het vertrouwen van Swissoft hebben we dit doel bereikt.

De samenwerking met Kais Ahmad was van onschatbare waarde. Zijn expertise in app-ontwikkeling heeft ons geholpen om een robuuste en efficiënte applicatie te bouwen die naadloos werkt met onze API en serverinfrastructuur. De bijdrage van Datafiber bij het opzetten van een stabiele server en de inspanningen van Space’M Online om onze website optimaal vindbaar te maken, waren eveneens cruciaal voor het succes van het project.

We zijn erin geslaagd een complete oplossing te ontwikkelen die bedrijven helpt hun werkgebonden personenmobiliteit eenvoudig te monitoren en rapporteren. De app zorgt voor automatische route-detectie en biedt gebruikers de mogelijkheid om ritten te categoriseren en voorkeuren in te stellen. Het kalenderoverzicht en de mogelijkheid om routes handmatig aan te passen of toe te voegen, zorgen voor extra gebruiksgemak.

De website biedt een eenvoudig bestelproces en een gebruiksvriendelijk dashboard waar bedrijven hun werknemers kunnen beheren en de benodigde rapportages kunnen downloaden. Dankzij de sterke SEO-strategie kunnen bedrijven ons gemakkelijk vinden en gebruikmaken van Carbonics.

We willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit project. Van de ontwerpers en ontwikkelaars tot de externe partners die hun expertise hebben geleverd. En vooral willen we Swissoft bedanken voor het vertrouwen in ons om dit belangrijke project te realiseren. Samen hebben we een innovatieve oplossing gecreëerd die bedrijven helpt om hun milieu-impact te beheren en hun wettelijke verplichtingen na te komen.

We kijken uit naar de toekomstige ontwikkelingen en verbeteringen van Carbonics en blijven ons inzetten voor duurzaamheid en technologische vooruitgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *